Afis Eveniment_pages-to-jpg-0001

                   Şcoala şi Grădiniţa „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi Mănăstirea Văcăreştii Noi va marca Ziua de 16 august declarată anul acesta drept Ziua Naţională pentru sărbătorirea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, prin organizarea unor frumoase manifestări liturgice și cultural-artistice la care sunt invitați să participe toți cei interesați, intrarea fiind gratuită. Manifestarea va avea loc în incinta Mănăstirii din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, situată pe ruta Ovidiu-Kogălniceanu, pe partea dreaptă, într-un frumos ambient câmpenesc.

Sărbătoarea va debuta sâmbătă, 15 august, ora 19.00, prin săvârşirea Slujbei Vecerniei, unită cu Litia.

În ziua prăznuirii, duminică, 16 august, Sfânta Liturghie Arhierească va începe la ora 9.15 şi va fi săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului și Preasfințitul Părinte VENIAMIN, Preasfinţitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie va urma un moment artisic susținut de elevii Școlii Brâncovenești și admirabila artistă Mariana Maloș, recunoscută și ca ”Fata cu ulciorul”, compoziție prin care a reușit să transmită și prin cântec frumoasele tradiții din Bucovina.
Odată cu sărbătoarea, în cuvintele de învățătură, va fi evocată importanța educației și responsabilității față de lumea pe care o lăsăm copiilor noștri. Vom medita, de asemenea, la violențele îndreptate împotriva creștinilor și modul cum noi suntem datori să răspundem. Standul de carte organizat cu ajutorul Librăriei de la Curtea Brâncovenească va cuprinde numeroase cărți despre jertfa Brâncovenilor și a românilor, pentru apărarea credinței, a tradiției, a valorilor și fruntariilor țării noastre. De asemenea, vor fi expuse spre vânzare dvd-uri cu filmul documentar „MARIA, Doamnă a toată Ungrovlahia”, regizat de Iuliana Mateescu. Pelicula portretizează personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu, soția Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu. Este un film-portret al Doamnei Maria Brâncoveanu ce ni se dezvăluie ca un model de vieţuire; soţie, mamă, dar şi Doamnă a Ţării Româneşti ce trebuie să-şi poarte crucea durerii cu demnitate, să lupte până la sfârşitul vieţii pentru a aduce ţara „la cea dintâi stare a sa” şi să păstreze neîntinată memoria Domnului Constantin Brâncoveanu şi a fiilor lor. În rolul Doamnei Maria Brâncoveanu joacă actriţa Maria Ploae.
Manifestarea se va încheia cu o agapă creștină și cu speranța că jertfa înaintașilor va rodi în sufletele noastre și ale copiilor noștri căci ”din stejar stejar răsare”, și așa cum spunea Părintele Justin Pârvu, ”Jertfa naște viață!”.
Tot cu prilejul acestei sărbători naționale, până pe 6 septembrie a.c., Muzeul de Artă Constanța și Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează Expoziția „Brâncovenii”, în cadrul căreia sunt expuse lucrările sculptorului Laurențiu Mogoșanu.
Alte informații despre evenimente pot fi consultate pe site-ul: www.scoalabrancoveneasca.ro, www.curteabrancoveneasca.ro sau www.manastireavacaresti.ro. De asemenea, acestea vor fi transmise live pe paginile de facebook Curtea Brancovneasca și Şcoala şi Grădiniţa „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.